Lazer Epilasyonda Uzman Doktor Önerileri - Lazer Epilasyon | Lazer Epilasyon | Lazer Epilasyon | Lazer Epilasyon


  

               



           

3 Kasım 2007 Cumartesi

Lazer Epilasyonda Uzman Doktor Önerileri

Bayanlar günler ilerledikçe güzelik onlar için daha yoğun hale geliyor. Belli şeyleri tekrar tekrar yapacak ne zaman ne de enerjileri var. “Bir kere daha yapalım ve bu fasıl bitsin” günümüz kadınının mottası oldu. Öte yandan erkekler -babalarımızdan farklı olarak- daha bir estetik kaygı içindeler. Başta sporcular olmak üzere sırt, göğüs ve bacak tüylerini aldıran erkek sayısı hiç de az değil. Durum bu olunca Kumhavuzu’na bu işin erbabı bir yazar katılması kaçınılmazdı. Prensip olarak konuyu uygulayıcılarından değil uzmanlarından öğrenmeyi tercih ettiğim için sizleri Dermatoloji Uzmanı dr. Alev Çelik ve ilk söyleşimizle başbaşa bırakıyorum.

Mehtap: Alev Hanım, uzun süredir lazer epilasyon ağırlıklı çalıştığınızı biliyoruz. Lazer epilasyon hakkında merak edilen soruları sizinle paylaşmak istedim. Öncelikle lazer epilasyon kılları kalıcı olarak nasıl yok ediyor?

Dr.Alev Çelik: Adet olduğu üzere önce lazerin tanımıyla başlayalım; lazer kabaca tek dalga boyuna indirgenmiş özel bir yüksek enerjili ışık çeşididir. Lazer uygulanan bölge bu enerjiyi absorbe ederek ısı açığa çıkmasına neden olur. Lazer epilasyon da bu prensipten hareketle kıl kökünün lazer enerjisi ile ısıtılıp yakılması işlemidir. Kıl büyümesinde en büyük rol oynayan hücre kıl kökü hücresidir.Tüm ana kıl kökü hücreleri yok edilirse bu bölgede artık hiç kıl uzaması olmaz.Kılları yok etme,Kıl dönmesi,Arka popoda oluşan kılları yok etme,karın bölgesindeki kıllarda lazer epilasyon

Mehtap:Lazer Epilasyon yapıldıktan bir süre sonra tekrar kılların çıktığı ifade ediliyor, bunu nasıl açıklıyorsunuz?

Dr.Alev Çelik: Bu doğru bazen lazer epilasyon yapılan bölgede 6 ay ile 2 yıl içinde yeniden kıllama görülebilmektedir. Bu iki nedenle olmaktadır. Birincisi; uygulanan lazer tipi ile kişinin ten ve renk tipi uyumsuz olursa lazer ışını ana kök hücreye ulaşamaz sadece kıl gövdesini tahrip eder, bir süre sonra ana kıl kökü hücresi tekrar kıl üretmeye devam ederek kıllar cilt üzerinde görülmeye başlar. İkinci olarak, lazer enerjisi kıl kökünü tamamen yok etmiş olsa bile zamanla vücuttaki değişik hormonal genetik ya da yapısal uyaranlar etkisi ile deri içinde bulunan başka hücreler kıl kökü hücresine dönüşüm göstererek kıl üretmeye başlarlar. Bu durum lazer epilasyonun başarısızlığının bir göstergesi olmayıp, kaçınılmaz yapısal bir sorundur. Neyse ki oluşan kıllar orginal kıllar kadar güçlü ve çok sayıda olmazlar ve bunlar da bir kaç seans lazer ile ortadan kaldırılabilir.

Mehtap: Lazer tipi ile cilt tipinin uyuşmaması ile neyi kastediyorsunuz biraz da bunu anlatsanız?

Dr.Alev Çelik: Lazer epilasyonda kullanılan lazer ışığı dalga boyları ortalama 700 den 900 nm ye değişen spektrumdadır. Bu dalga boyları, kıl kökü etrafında bulunan ve cilde kahverengi görünümü veren melanin pigmentinin lazer ışığını en iyi absorbe ettiği spektrumlardır. Dalga boyu 700 e doğru yaklaştıkça melanin absorbsiyon kapasitesi artar, 900 e doğru çıktıkça azalır. Bu özellik farklı ten renklerine sahip insanlarda güvenli ve etkili lazer epilasyon yapma imkanı sağlar. Örneğin teni daha açık beyaz ya da sarışınlarda dalga boyu daha küçük lazerler kullanılırken ten rengi koyulaştıkça dalga boyu daha yüksek lazer tipleri kullanılmaktadır. Yani esmer birine 700 nm dalga boyunda bir lazer cihazı ile lazer epilasyon yapmayı denerseniz, verdiğiniz lazer enerjisinin coğu kıl köküne ulaşamadan yolu üstünde bulanan serbest cilt melanin pigmenti (melanin sadece kıl kökünde bulunmaz cilt üzerinde de çok sayıda melanin pigmenti bulunur) tarafından absorbe edilir ve kıl kökünde yeterli ısı artışı dolayısıyla etkin bir epilasyon oluşmaz.

Mehtap: Yani anladığım kadarıyla lazer epilasyon deyince sadece tek tipte bir lazer cihazı anlaşılmamalı, beyaz tenliler için ayrı esmerler için ayrı mı lazer epilasyon cihazları mevcut? Peki ama bu çok karışık, vatandaş nerden bilecek gittiği yerin cihazının modelini tipini, kendisinde işe yarayıp yaramayacağını?

Dr.Alev Çelik: Evet biraz karışık. Bu tamamen merkezin vicdanına kalmış birşey, yani dürüstce “bizim kullandığımız lazer sizde işe yaramayabilir” denmesi gereklidir. Aksi takdirde hastalar mağdur oluğu gibi lazer epilasyona karşı genel bir güvensizlik de ortaya çıkmaktadır. “Ben 8 seans lazer epilasyon yaptırdım hiç bir işe yaramadı” gibi sözler sık sık duyulmaya başlıyor.

Mehtap: Alev Hanım, lazer epilasyon kanser yapıyor, cildi yaşlandırıyor gibi söylentiler dolaşıyor bunlar doğru mudur?

Dr.Alev Çelik: Sanırım bunları elektroliz epilasyon ( iğneli epilasyon) sektörü yayıyor. Böyle bir şey yok tabi ki. Bilakis lazerler günümüzde cilt gençleştirici (antiaging) ve skar (yara) giderici olarak kullanılmaktadır. Kanser konusuna gelince, bazı insanların cildinde kanser öncüsü cilt oluşumları vardır, lazer uygulayan kişi bunları bilmez de bu alanlarda da lazer uygularsa bu kanser öncüsü oluşumların kansere dönüşme sürecini hızlandırabilir. Yoksa normal şartlarda lazer kanser yapıcı değildir.

Mehtap: Bir de yazın lazer epilasyon yapılmaz deniyor bunun sebebi nedir?

Dr.Alev Çelik: Aslında yazın lazer yapılıyor ancak yanık tenlerde lazer yapılmıyor. Ten yanınca cilt üzeri melanin tabakası ile kaplanıyor lazer ışığı bu tabakayı aşıp kıl köküne ulaşmakta zorluk çekiyor başarı oranı düşüyor yan etki ihtimali artıyor.

Mehtap: Lazer Epilasyonda yan etki demişken lazer epilasyonun hiç bir yan etkisi yok mu?

Dr.Alev Çelik:Her tedavi sürecinde olduğu gibi lazer epilasyonun belli oranda etki potansiyeli bulunmaktadır. En basiti görülen yan etki yanıktır. Daha ziyade yüksek doz ve uygun olmayan lazer tipinin seçilmesi ile görülmektedir. Bazen çok ciddi tedavi gerektiren cilt yanıkları olabildiği gibi çoğunlukla kendiliğinden geçen 1. derece yanıklar şeklindedir. Ancak, uygun cilt ve lazer tipinin seçildiği, deneyimli ellerde yapılan lazer epilasyonda yanık ihtimali, evde çay dökülmesiyle olabilecek yanık ihtimalinden daha yüksek değildir. Yanık dışında en sık görülen bir diğer yan etki de ciltte renk değişiklikleridir, bu da yine uygun olmayan lazer tipi ile yapılan epilasyon sırasında görülmektedir. Çoğunlukla esmerlerde beyaz noktalar şeklinde ortaya çıkan bu lekelerin hemen tamamı 3 ay içinde kendiliğinden kaybolmaktadır.

Hiç yorum yok: