Lazerin Dermatolojide Kullanımı - Lazer Epilasyon | Lazer Epilasyon | Lazer Epilasyon | Lazer Epilasyon


  

               



           

3 Kasım 2007 Cumartesi

Lazerin Dermatolojide Kullanımı

Son yıllarda lazer teknolojisindeki hızlı gelişim ve değişim özellikle epilasyon olmak üzere ,dövme çıkarma,skar tedavisi, varis tedavisi gibi birçok alanda kullanımına olanak verdi.
Kurumsal olarak lazer 1917 de Albert Enstain teorisinin bir parçası olarak gelişti .1960 da ilk Ruby lazer geliştirildi.Daha sonra Nd:yag lazer geliştirildi. 1962 de Argon ve CO2 lazerler geliştirildi.Bu gelişimler endüstriyel ve askeri amaçlı lazerlerin kullanımına yönelikti.
1980’li yıllardan sonra tıpta özellikle epilasyonda kullanım teorileri oluşmaya başladı.
Lazer güçlendirilmiş ışık demeti anlamına gelmektedir. Belli bir kaynaktan oluşturulan ışığın yoğunlaştırılarak belli bir noktaya yönlendirilmesi esasına dayanır.
Lazer ışını ancak gönderildiği bölge tarafından ya da doku tarafından tutulursa işe yarar.
Dokulara zarar vermeden işlem yapılmaya çalışılır.Yapılan işleme göre uygun dalga boyu seçilir.Böylece istenilen dokuya ulaşılır.
İlk kullanılmaya başlayan lazerler devamlı enerji veren lazerlerdi.Daha sonra atışlar yapabilen yani pulse şeklinde enerji verebilen lazerler geliştirildi.Bu sayede istenilen enerji ,istenilen sürede uygulanabilir hale gelmiştir.
Amaç seçici olarak istenilen dokuya ulaşmaktır. Lazer ışını bu dokuda çok kısa süreli yüksek dereceli ısıya, bu da dokuda tahribata sebep olacaktır. Yani ışın dalga boyu kıl için ayrı varis tedavisi için ayrı seçilir. Aynı zamanda istenilen tahribata yetecek etkin doz kullanılırsa işlem başarılı olur. Çok yüksek dozlar dikkatli kullanılmazsa etraftaki dokularda tahribata sebep olacaktır.

Lazer şu mekanizmalarla epilasyon yapmaktadır,

I. Fototermal Etki:
Lazerin dokuda ışığa dönüşerek etki etmesidir
II. Fotomekanik Etki:
Yüksek güçteki enerjiyi hafif dokuda şok dalgası oluşturur.
III. Fotokimyasal Etki:

Hiç yorum yok: