Lazer Epilasyon Öncesi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler - Lazer Epilasyon | Lazer Epilasyon | Lazer Epilasyon | Lazer Epilasyon


  

               



           

3 Kasım 2007 Cumartesi

Lazer Epilasyon Öncesi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanımız tarafından hastanın görülüp değerlendirilmesi, tüylenmenin nedeninin araştırılması, gerekli tahlil ve tetkiklerin yapılması gereklidir.
Tedeavi başlamadan 1 ay öncesine kadar güneş banyosu ve solaryuma gidilmemiş olması gerekmektedir. Cilt renginin normal tonuna yaklaşması beklenmelidir.
Lazer işlemlerine başlayabilmek için o bölgedeki tüylenme maksimum yoğunluğa ulaşana dek tüylerin kökten alınmaması gerekir.
En az 1 ay öncesine kadar ağda, cımbız veya epilatörile kılları kökünden alma işlemleri yapılmamış olmalıdır. Bunun nedeni lazerin etkileyeceği kıl köklerinin oluşumunu beklemektir.
Tüyleri isterseniz kesebilir ya da tüy dökücü krem kullanabilirsiniz. Tüy dökücü kremler köklere işlemediğinden lazerden önce kullanılmalarında sakınca yoktur.
Kesme işlemi için makas kullanabilir. Lazer epilasyona gelmeden 3 gün öncesine kadar uygulama yapılacak bölgeye jilet de kullanabilirsiniz, bir sakıncası yoktur. Jilet hiç bir zaman kökleri güçlendirmeyecek, ayva tüylerini kalınlaştırmayacaktır.
Tüylerin uzun olmaları gerekmez, köklerin tüy çıkarmış olması yeterlidir. İsterseniz hiç bir şey yapmadan da bekleyebilirsiniz.
Tedavi öncesi tüy rengini açıcı ürünler kullanılmamalıdır.
Tekrarlayan deri enfeksiyonu olan hastalarda uygulama öncesi tedavi verilebilir.
Keloid gibi kötü yara iyileşmesi olan hastalarda daha dikkatli olunmalıdır.
Bazı ilaç kullanımları ve sahip olunan hastalıklar uygulama ve yan etkiler için önemlidir ve mutlaka sorgulanmalıdır.
Uygulama bölgesi temiz olmalı, kozmetik kremler ve makyaj temizlenmelidir.
Kullanılan laser cihazındaki etkin soğutma sistemine göre uygulanacak bölgeye yarım saat önce lokal anestezik krem uygulaması gerekmeyebilir. Ağrı eşiği düşük olan kişilere bazen lokal anestezi uygulaması gerekebilir.
Test Uygulaması
Epilasyon merkezlerinin doktorları size test atışı yaparak bu test seansının sonrasında yaklaşık 24- 48 saat sonrası, oluşacak reaksiyona göre sizin epilasyon yaptırıp yaptırmamanızın uygun olup olmadığını belirler.



Tedavi

Lazer epilasyon cihazları ışık enerjisini belli mesafeden bir el cihazı yardımıyla uygularlar. Tedavi sırasında bu el cihazı yardımı ile tekrarlayan lazer atışları yapılır. Bu atışların saniyedeki hızı 1-2-3-4 gibi ayarlanabilir. Bu ayar yapılan bölgeye, cihaza ve yapan kişiye göre değişir. Her atış yaklaşık 1,5 cm2 lük bir alanı tarar. Bu atış sonrası kıl kökü 65 C derecenin üzerinde ısınır ve tahrip olur. Bu sayede kıl kökünün yeni kıl üretemez hale getirilmiş olur. Uygulamalar sırasında, solaryumda ya da güneş banyosu sonrası bronzlaşmamış olunması gerekir.



Tedavi Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar

Günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz. İlk gün çok sıcak olmayan ılık bir duş alınabilir.
Lazer epilasyon uygulaması sonrası hafiften koyuya kadar değişen bir kırmızılık ve kıl etrafında hafif bir şişlik oluşabilir. Bu reaksiyon çoğunlukla 1-2 saatte kaybolur. Bazen 1-2 güne kadar da uzayabilir.
Deride kızarıklık meydana getiren lazer işlemlerinden sonra koruyucu olarak bir takım kremler kullanmak gerekli olabilir. Bu tür reaksiyonlar için özel kremler, gerekirse soğutma işlemi uygulanmaktadır. Böylece reaksiyonun en az şekilde oluşulması sağlanmaktadır.
Deride kızarıklık oluşmayan bir tedaviden sonra herhangi bir koruyucu krem uygulamasına gerek kalmaz.
Uygulama yapılan bölgenin 1 hafta boyunca güneş ışığına maruz kalmaması yada güneş banyosu yapılmaması önerilmektedir. Eğer güneşe çıkılacaksa mutlaka koruyucu krem kullanılmalıdır. Eğer seans sonrası güneşlenmek düşünülüyorsa yüksek koruma faktörlü bir losyon kullanılmalıdır. Seanstan sonra 10 gün süre ile direk güneşlenmemek önerilir.
Yapılan bölge yüz ise; kış dahil olmak üzere yüksek koruma faktörlü ürün kullanılması tavsiye edilir.
Uygulama sonrasında da cımbız, ağda ve kıl dökücü krem gibi köke etki eden metodlar kullanılmamalıdır.
Birkaç seanstan sonra yapılan bölgede bir daha kıl çıkmamaktadır. Yeni lazerlerle kalıcı epilasyon sağlanabilmektedir.

Tedavi Sırasında Acı Hissedilir Mi?

Normalde kılın cımbızla çekilmesinde meydana gelen acının benzeri, lazerlenen kıl kökünde hissedilir. Vücudun bazı bölgeleri daha duyarlı olduğundan, bu bölgelerde bu his daha güçlü olabilir. Acı hissi kişiden kişiye değişmekle birlikte, genelde hastaların büyük çoğunluğu acı hissetmemektedir. Ancak hassas kişiler için, uygulamadan 1 - 2 saat önce acı duygusunu ortadan kaldırabilen kremler uygulanarak acısız işlem yapmak mümkündür. Cihazımızdaki soğutma sistemi çoğu kişi için yeterli derecededir. Lazer soğutucu ile birlikte kullanıldığından derinin ısınmasına bağlı bir ağrı-acı meydana gelmez. Soğutucu, işlem sırasında deriyle sürekli temas halinde tutularak işlem bölgesini soğutur ve deri üst tabakasını lazerin ısısından korur. Soğutucu sayesinde kıl kökündeki reaksiyon da nispeten az hissedilir.

Tedavi Sonrası İşlem Bölgesindeki Tüylere Ne Olur?

İşlemden sonraki 3 gün içinde lazerlenmiş olan tüyler yavaş yavaş yüzeye çıkar ve dökülmeye başlarlar. Tüylerin yüzeye çıkması yeniden büyüme demek değil, köklerin içindeki tüylerin dökülmeye başlaması demektir. Dökülme tamamlandıktan sonra o bölgede birkaç hafta süreyle yeni tüy çıkmaz. Yeni tüyler çıktığı zaman ise yeni seans zamanı gelmiş demektir.



Tedavi Sonrasında İz Kalır Mı?

Epilasyon uygulaması sonucu ciltlerde pembelik veya kızarıklık olabilir ve 1-2 saat gibi kısa bir süre içerisinde yok olur. Ancak aşırı hassas ciltlerde veya aşırı doz verilen ciltlerde hafif kızarıklık görülebilir. Bu durum 1-2 günlük tedavi ile iz kalmadan düzelir.

Soğutucu ile birlikte kullanılan lazerlerde, işlem sonrası pembelik veya kızarıklık neredeyse hiç görülmez. Soğutma sistemi olmayan laserlerde, ciltte yanık ve sonrasında leke, iz kalma riski her zaman mevcuttur. Soğutma sistemli lazerde cildin ısınmasına fırsat verilmediğinden yanık riski azalır, çok nadiren hafif bir iz kalsa dahi zamanla tamamen geçer.

Epilasyon sonrası kişinin güneşlenmesi veya solaryuma girmesi, kalıtımsal pigmentasyon problemi bulunması gibi özel durumlarda ciltte açık veya koyu renklenmeler görülebilir. Genel olarak bu vakalar geçicidir.

Hiç yorum yok: